Recenzie la cartea “Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky

chStephen Chbosky, romancier, scenarist și director de film s-a ocupat și de ecranizarea acestui roman de succes.

Apărut la Editura Trei în anul 2013, romanul Jurnalul unui adolescent timid face parte din colecția ”Fiction Connection” și este o carte de top, dedicată tinerei generații. A fost tradusă în limba română de către Constantin Dumitru-Palcus. Titlul original – The perks of being a wallflowerare o semnificație diferită. Titlul în limba română redă mai mult modul de alcătuire a romanului, pe când, cel original – Avantajele de a fi un timid – cuprinde în semnificația sa mai mult psihologia și comportamentul personajului principal.

Pornind de la faptul că wallflower e un termen de argou ce reflectă imaginea pe care unii colegi o au despre el – personajul principal Charlie este considerat un fel de ciudat, exagerat de timid. Dar el e doar un copil în creștere, aflat la vârsta pubertății și al cărui suflet cuprinde o multitudine de sentimente.

„Orașul. Un milion de lumini și clădiri și totul pare la fel de palpitant ca prima oară când l-ai văzut.” Aceasta este viziunea lui Charlie asupra modului de percepție a lumii – văzând frumosul și infinitul în lucruri ce pot fi considerate banale.

Romanul surprinde tumultuozitatea gândurilor, întrebărilor cu și fără răspuns pe care tinerii le au la debutul perioadei de formare a personalității. Confruntat cu emoții, fapte despre care nu reușește să comunice, Charlie alege să transpună în scrisori toată lumea sa interioară precum și viața socială. Este un copil de 12 ani deosebit. Vede în anturajul său toate  tentațiile lumii – alcool, droguri, homosexualiate, dar nu intră în niciun viciu. Frumusețea modului său de a fi constă și în aceea că are o relație foarte bună cu membrii familiei – părinții, fratele, sora, însuși declarând că o iubește pe mama sa. Coincidență sau nu, autorul dedică romanul familiei sale.

Povestea de iubire dintre el și Sam este descrisă în mod realist, cu suferința generată de lipsa reciprocității sentimentelor, de gelozie. Dar, cel mai mult este afectat Charlie când ea însăși suferă, fiind părăsită de iubitul ei Craig.

Sensibilitatea lui Charlie este evidențiată în perioada în care prietenii lui, printre care și Sam, se mută în altă localiate, la studii. Modul lui de a fi – gingaș, retras, sufletist, dar nu limitat sau prost, îl face să simtă plecarea ca o ruptură peste care va trece, însă, cu bine.

Unul dintre oamenii apropiați lui Charlie este profesorul Bill, care contribuie la formarea sa intelectuală, prin recomandarea unor lecturi deosebite și potrivite cu spiritul copilului, purtând și dezbateri pe tema cărților citite.

Jurnalul unui adolescent timid este scris în forma unor scrisori adresate cititorilor, aspect ce redă dificultatea, adeseori întâlnită în realitate, a tinerilor în a vorbi deschis, sincer, despre aspecte importante, cu membri ai familiei ori prieteni.

Pretul la libraria:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DYR Online - Directorul tau web cu transfer de page rank