Cum ne echipam masina pentru iarna?

anvelopaO nouă chestiune pe care multi şoferi o discută intre ei, este cum să îşi echipeze masina pentru acest anotimp rece, iarna? O chestiune la care şi eu deja m-am gândit, iar dacă tot deţin acest site, m-am gândit că trebuie să imi impartăşesc gândurile şi cu cititorii mei. Aşadar am pregatit urmatoarea lista de produse şi accesorii pe care intenţionez să mi le cumpăr pentru a fii pregătit de această iarnă.

În primul rând, toţi şoferii trebuie să ştie că, anvelopele de iarnă devin obligatorii de la prima cădere de zăpadă, după care guvernul dă o ordonanţă de urgenţă prin care ne obligă să avem în dotare aceste anvelope speciale de iarnă. Acum câteva săptămâni am scris un articol despre cele mai bune anvelope de iarna – vezi articol. Oricum eu recomand anvelopele noi şi le excludem pe cele reşapate – o anvelopă bună de iarna, depaşeşte preţul de 190 Lei – sub acesta, sunt anvelopele slabe şi de proastă calitate. Deci din start, trebuie să ne echipăm maşina cu anvelope corespunzătoare acestui anotimp. Cei care nu îţi cumpără anvelope noi anul acesta, le recomand să îţi verifice cu atenţie calitatea anvelopei.

În al doi-lea rând, le recomand şoferilor să îţi verifice bateria – deoarece este al doi-lea cel mai important factor în perioada rece. Dacă nu ai o baterie bună, există riscul de a rămâne fara curent în situaţiile ăn care maşina nu porneste din diverse motive. Aici mai includem o pereche de bujii, care ar trebuii schimbate, dacă nu ai umblat pe la ele de multă vreme sau ai observat ceva dificultăţi la pronire. Bineînteles, mai intră şi in discuţie tipul de combustil pe care îl bagi în rezervor – aici îţi recomand să ai mai tot timpul rezervorul full, deoarece eviţi condensul, iar la pompă îţi recomand să alimentezi cu cea mai scumpă motorină sau benzină – pur şi simplu maşina o să pornească mai bine, dacă iei în considerare cele trei aspecte.

După ce ai verificat şi pus la punct cele menţionate mai sus, pentru ca să porneşti în siguranţă la drum trebuie să ai în dotare o pereche de lanţuri antiderepante şi o racletă cu care să îţi cureţi parbrizul. De preferat ar fi o racletă cu perie, pentru că este bună atunci când avem un strat de zăpadă gros asternut peste maşină. Cât despre lanţurile antiderapante, eu recomand perechea care trece de 90 Lei – deoarece celelalte sunt fabricate dintr-un metal slab, care se rupe la turaţii mari. Oricum, cu lanţurile pus nu trebuie să depaşesti viteza de 40km pe oră. Mare atenţie la montare, deoarece există riscul de a nu le fixa bine, fapt ce duce la diverse accidente.

În ultimul rând ar trebuii să mai avem în dotare următoarele accesorii pentru iarnă: un spary degivrant pentru femei, lichid pentru parbriz care rezistă la cel puţin -30 grade şi o lopăţică mică în cazul în care plecăm la munte şi ştim că o să avem căderi masive de zapadă.

Cu toate dotariile necesare menţionate de mine, poţi porni la drum în condiţii de siguranţă maximă. Nu uita nici un aspect, iar dacă mai crezi că trebuie adăugat ceva, lasa un comment mai jos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DYR Online - Directorul tau web cu transfer de page rank