Review Karbonn Sparkle V

Karbonn este o nouă companie Românească care aduce smartphone-uri de toate tipurile, pe toate gusturile şi cu dotări care mai de care. Desigur preţul este un punct foarte important, pe care Karbonn l-a tratat foarte bine şi au găsit o cale foarte bune de a atrage publicul din toată ţara. Din câte îmi amintesc, firma este prezentă de piaţa noastră de aproximativ 2 ani, timp în care şi-au făcut un nume stabil şi de încredere. Modelele de smartphone pe care le avem disponibile la diferite magazine online, au preţuri foarte bune, care încep de la aproape 200 Lei şi trec uşor peste 1.000 Lei. Aşa se fac că firma Karbonn a ales să îmi trimită in teste un smartphone deosebit, care se află undeva la mijlocul acestui eşantion de preţ şi care poartă numele de Karbonn Sparkle V sau Sparkle 5.

img_20150310_210400

Probabil mulţi dintre voi aţi auzit deja de acest model special, care este primul smartphone din România care face parte din seria Android One. Ce este special cu această serie? ei, bine ceea ce nu ştiai, este că orice smartphone din seria Android One lansat vine echipat cu ultima versiune de Android şi primeşte înaintea multor telefoane high-end, update-ul la versiunea superioară, gen Android 5.0 Lollipop. Cu alte cuvinte, Sparkle V va primi cu siguranţă, într-un interval de timp foarte scurt, update la Android 5.0 Lollipop. Mai multe detalii despre această versiune, vei găsi mai jos, la secţiunea “Software”. Până să ajungem la acest subiect important, trebuie mai întăi să vedem ce specificaţii are acest smartphone cu Android One.

Specificaţii

 • procesor Quad-Core la 1,3 Ghz, MEdiaTek 6582, 32-bit
 • accelerator grafic Mali 400 MP
 • memorie RAM 1GB, 4GB memorie interna + microSD
 • cameră principală de 5MP, secundară de 2MP
 • diagonală de 4,5 inch, cu panel IPS şi 240 dpi
 • rezoluţie ecran de 480 x 854 px, cu o densitate de 217 ppi
 • acumulator cu capacitatea de 1.700 mAh
 • versiune de Android 4.4.4 KitKat cu update la 5.0
 • senzor de lumină, proximitate, compas, gyroscop
 • compatibil cu reţelele 3G şi 2G, Dual-SIM
 • GPS, Wi-Fi bgn, Radio FM, Bluethoot

Design şi construcţie

Prima dată când l-am scos din cutia acestuia, am avut parte de o mică surpriză plăcuta. Design-ul acestuia se pare că a fost puţin inspirat din seria Nexus de la Google, mai exact acest model semănă destul de bine cu Nexus 5, dar la o scară mai mică şi cu material puţin mai diferite. Dimensiunile acestuia sunt puţin reduse faţă de Nexus 5, ceea ce însemnă că avem un smartphone mai mic şi mai compact din punctul de vedere al aspectului. Zona dedicată butoanelor capacitive, este o zonă liberă, fără nici un buton sau vreun senzor. Zona de deasupra ecranului este de aceeaşi mărime, dar aici avem frumosul difuzor pentru convorbiri, camera de 2MP şi senzorii de lumiă şi proximitate. La difuzor am observat că acesta este cu 1 mm mai jos decăt sticla acestuia, ceea ce mă face să mă gândesc că în acea gropiţă se va aduna mizerie în timp, dacă nu îl protejezi corespunzător. Oricum acesta este protejat de un grilaj metalic, care împiedică totuşi praful şi alte obiecte mici. Sincer, de preferat era ca butoanele capacitive să fie amplasate în zona de sub ecran, pentru a avea un spaţiu de lucru pe ecran mai mare. Dar acest aspect este întălnit la multe telefoane din seria Nexus – deci nu se poate considera un minus.

 

La partea din spate, avem un capac din plastic, acoperit parcă cu un material cauciucat, aproape asemănător cu cel de pe Nexus 5.  Acesta prezintă o curbă fină care se opreşte cu un colţ mai ferm, care îţi da senzaţia de un grip mai bun. Chiar la prima mână am observat ca se potriveşte foarte bine cu palma mea şi se poate utiliza foarte uşor cu o singură mână – adică nu da semne că ar aluneca şi se simte confortabil. Capacul în sine este detaşabil şi mi se pare că este puţin prea subţire, ceea ce însemnă că la mai multe îndepărtări acesta îşi va pierde din rezistenţă. Uneori am remarcat unele sunete uşoare când m-am jucat pe el, după ce s-a încălzit. În rest, capacul nu scărţie şi nu reţine amprente.

Poziţionarea butoanelor de volum şi blocare este din nou un aspect important pentru cei care s-au obişnuit ca acestea să fie amplasate separat – adică butonul de blocare pe o parte şi butonul de volum pe cealaltă parte. La Sparkle V, ambele sunt amplasate pe partea lateral dreapta, iar la mine a trecut ceva timp până ce m-am obisnut cu ele. Nu este nici această poziţionare un minus, dar la fel ca şi mie, îţi va lua ceva timp să te obişnuieşti cu ele.

Portul Jack de 3,5 mm este aşezat în partea sus, iar portul micro USB este aşejaz în partea de jos. La partea din spate mai avem un difuzor mic, al cărui sunet este de o foarte bună calitate. Mai jos, vei găsi mai multe detalii despre acesta.

Ultimul aspect pe care am să îl menţionez la acest capitol este camera de 5MP şi LED-ul flash. Aceste două componente fac parte din body-ul central al telefonului şi sunt puţin ieşite la exterior. Acest lucru mi-a dat puţin de gândit, deoarece eu am avut tot aşa un smartphone cu o cameră ieşită la exterior, iar după un timp lung de utilizare, a aparut pe ea o grămadă de zgărieturi. La fel cred că se va întâmpla şi cu camera lui Sparkle V, dacă nu vei folosi o husă de protecţie. Sticla care acoperă camera, vine cu o folie de protecţie, dar care nu rezistă foarte mul timp. Cu toate acesta,  telefonul are un design subţire, cu o ramă lucioasă pe lângă ecran şi un body de calitate care îţi va oferi o plăcere deosebită atunci când îl utilizezi.

Hardware şi software

Pachetul standard pentru un asemnea smartphone de clasă mid-range, îl avem şi pe acest model de la Karbonn. Mai exact, telefonul are un procesor Quad-Core la 1,3 GHz MediaTek 6582 pe 32-bit şi un accelerator grafic Mali 400MP, precum 1GB memorie RAM. Cu aceste componente hardware, Sparkle 5 s-a descurcat fără probleme în toate jocurile şi aplicaţiile pe care le-am testat şi chiar am rămas impresionat de performaţele acestuia.  Prin meniu, telefonul se mişcă absolut fără nici un pic de lag, iar ceea ce ma surprins foarte tare, este că atunci când doreşti să instalezi mai multe aplicaţii într-un interval de timp foarte scurt, acesta nu sacadează absolut deloc. Din acest punct de vedere, eu l-aş încadra undeva în clasa high-end, pe la începutul acesteia. La fel şi partea de multi-tasking la jocuri, o face foarte rapid şi fără lag sau blocări inutile. Probabil şi versiune de Android este foarte bine pusă la punct de către Google.

De exemplu, în cea mai celebră aplicaţie de tip benchmark, AnTuTu, acesta scoate un scor foarte bun de 18.956 puncte, cu foarte puţine puncte sub Allview E2 Jump. Cu toate aceste componente, acest smartphone nu te va lăsa niciodată cu un pas în spate, la nici o aplicaţie sau la nici o cerinţă. Ca şi o comparaţie pe partea de interfaţă, pot spune că acesta se mişcă la fel de bine ca şi propiul meu telefon Xioami Mi3, care are totuşi specificaţii high-end.

Rezultate Benchmark

 • AnTuTu – 18.965 puncte
 • Geekbench 3 – 1149 puncte * multicore/ 360 single core/
 • SpeedTest Wi-F i- D=8,99 Mbps/ U=10.05 Mbps
 • CPU Prime – 1749 puncte
 • VEllamo – Metal=  718 puncte/ MultiCore= 1113 puncte/ Chrome Browsing= 1750 puncte

Ceea ce nu mi-a plăcut la acest capitol, este partea de spaţiu intern pentru stocarea datelor. Aici am avut surpriza de un spaţiu liber foarte mic, de doar 2.2 GB. Cu acest spaţiu mic, nu am avut posibilitatea de a face poză fără să îi pun card microSD. Cu alte cuvinte, la alte telefoane acest lucru este posibil, dar pentru acesta care rulează pe versiune de Android 4.4.4 KitKat, acest lucru nu mai este posibil, datorită unor limite impuse cred că de această versiune. Deci trebuie să îţi cumperi din start şi un card microSD, dacă vrei să poţi face poze.

Ceea ce mi-a plăcut foarte mult, este că Sparkle 5 are o interfaţă pur Android, cu animaţii foarte fluide şi unele chiar interesante. Dat fiind că acesta face parte din seria Android One, în cel mai scurt timp posibil, el va primi update la Android 5.0 Lollipop, respectiv după o altă perioadă de timp, la versiunea 5.1 Lollipop. Cred că acest update este foarte important pentru foarte mulţi utilizatori, iar eu sunt total de acord cu ei. Nu mai este rentabil să îţi cumperi un smartphone care nu va mai primi nici măcar un update minor, care poate să îţi aducă câteva imbunătăţiri. Acesta este un plus foarte important pe care trebuie să îl iei în considerare, la orice achiziţionare de smartphone.

La capitolul aplicaţii, cei de la Karbonn nu au adăugat foarte multe şi au încercat să păstreze interfaţa clasică specifica telefoanelor cu Android One. Aici pot menţiona următoarele aplicaţii în plus:

*Moneycontrol – o aplicaţie care îţi oferă informaţii de ultimă ore despre cursurile valutare şi alţi indici bancari

*Saavn – este un serviciu din India, care îţi pune la dispoziţie o serie mare de albume şi melodii, precum şi staţii radio

*SnapDeal – cu acesta vei fi la curent cu ultimele preţuri ale telefoanelor mobile şi al electronicelor în general – fără produse din România

Ecran şi sunet

Panel-ul IPS oferit de Karbonn pentru acest model are unghiuri foarte bune de vizualizare pe verticală, iar pe orizontală, ceva mai slabe. Cu toate acestea, imaginea şi culorile oferite de acesta sunt chiar bune, nu au un contrast foarte mare, ceea ce înseamnă că este prietenos cu ochii noştri. Un pic luminozitatea dată la maxim, te va deranja puţin, deoarece tipurile acestea de panel-uri au lumina proiectată din spate, care vine direct spre observator. Dar cu ajutorul senzorului de lumină şi proximitate, acest lucru se reglează foarte rapid. Diagonala de 4,5 inch cu rezoluţia 480 x 845 px îţi redă o calitate bună a imaginilor, chiar şi de la distanţă mică de ecran.

Singurul aspect neplăcut la acest ecran, este distanţa dintre sticlă şi panel, pe care producătorul a cam neglijat-o. În discuţie intră aproximativ 1 mm şi ceva, care mi se pare puţin ciudat, deoarece nu am mai întălnit aşa ceva de ceva timp bun. Majoritatea telefoanelor din această clasă, au sticla de tip OGS – fără spaţiu. Sticla nu beneficiează de nici un tip de protecţie specială, dar din experienţa mea pot spune că este de o calitate bună, dreaptă şi îi asigură o lizibilitate bună în mediul exterior. Probabil şi unghiurile de vizualizare sunt mai slabe pe orizontală, datorită acestei distanţe dintre panel şi sticlă. Adunând toate la un loc, pot trage concluzia ca ecranul lui Sparkle este foarte bun, de calitate şi cu o densitate acceptabilă.

IMG_20150310_205916

Deşi are un singur difuzor în partea din spate, sunetul scos de acesta a depăşit aşteptările mele. Prima dată când l-am văzut m-am gândit direct la difuzoarele de pe telefoanele marca Samsung, care sunt renumite pentru sunetul lor slab. Însă după cu am ascultat prima melodie de pe Youtube, am tras concluzia că m-am înşelat. Chiar dacă este mic, acesta este capabil de un sunet foarte clar, şi plăcut la ureche. Spre exemplu, acesta sună la fel ca şi un singur difuzor de pe HTC One. Puţin peste Allview E2 Jump la claritate, dar sub acesta la intensitate. Totuşi poziţionarea lui nu este foarte bună atunci când te joci pe telefon, deoarece există riscul de a-l acoperi cu palma. La fel şi atunci când acesta este aşezat pe spate, sunetul este puţin blocat din lipsa de spaţiu, cu toate că are lângă este o mică denivelare, dare care este prea mică pentru a-i scoate în evidenţă calităţile în această poziţie. Atunci când este aşezat pe partea din faţă, difuzorul îţi va încânta urechea cu sunete foarte frumoase,  care acoperă aproape toate frecvenţele. Protecţia lui este asigurată de o pânză simplă, aşezată chiar la limita difuzorului.

Conectivitate

Sparkle V îţi pune la dispoziţie conectivitate 3G, Wi-Fi b/g/n, Bluethoot, Wi-Fi hotspot, GPS cu A-GPS, radio FM, micro USB şi un Jack de 3,5mm. Acestea ar fi pachetul standard pe care îl găsim la orice smartphone la acelaşi preţ cu acesta. Semnalul recepţionat de acesta pe cartela microSIM este foarte bun şi nu am avut parte de pierderi de semnal, nici chiar în cele mai proaste condiţii. Sunetul în timpul convorbirilor este stabil, clar şi fără interferenţe neplăcute. Semnalul la reţeaua Wi-Fi este şi el foarte bun, cu mici excepţii în cazul distanţelor mai mari. Despre GPS trebuie să menţionez că acesta are o acurateţe mare în momentul în care nu te deplasez. Porturile Jack şi USB sunt poziţionate normal, cu Jack-ul sus pentru un aspect frumos iar portul USB în partea de jos a telefonului.

Sub capacul acestuia avem cele două porturi pentru sim şi portul pentru microSD. Ceea ce nu mi-a plăcut la aşezarea lor, este că acumulatorul trebuie îndepărtat de fiecare dată când dorim să punem sau să schimbăm cartela. Dar trebuie să luăm în considerare că avem două sloturi sim, deci nu prea trebuie să facem această manevră de schimbare. Slotul pentru microSD este aşezat lângă acestea, dar spre fericirea mea, nu mai trebuie să îndepărtez acumulatoru pentru a pune cardul. Acesta este prevăzut cu un mic “sertar” care fixează foarte bine cardul. Important este să îl aşezi perfect şi să nu forţezi prea tare închiderea.

Camera

Camera principală de 5MP de pe acest device poate scoate poze de o calitate bună, aproape în orice condiţii de luminozitate. La mediul exterior unde avem o lumină naturală, pozele şi camera în sine se miscă aboslut perfect, făcând focus rapid şi precis. La mediul interior şi cu lumină din faţă, avem mici probleme atunci când miscăm puţin camera, dar LED-ul flash vine în ajutorul camerei pentru a face lumină acolo unde trebuie. Chiar dacă este un LED mic de tot, intesitatea acestuia este foarte bună, iar pozele pe timp de noapte ies foarte bine de la o distanţă mică.

Camera frontală este şi ea destul de bună pentru cei 2MP pe care îi are şi cu care poţi face selfi-uri bune cu lumina din faţă. Nu avem funcţia de focus, iar la mediul interior, pozele ar avea nevoie de un mic flash. Calitatea pozelor este acceptabilă, astfel încât să le poţi posta pe reţelele de socializare.

Interfaţa camerei mi-a plăcut foarte mult, datorită animaţiilor sale, precum şi a funcţiilor pe care le poţi vedea cu singur swipe. Nu avem prea multe funcţii speciale, decât cele elementare: calitate fotografiilor/inregistrărilor video, panoramă, photo sphere, lens blur, HDR, timer şi grid. Ceea ce mi s-a părut foarte ciudat la acest sitem de cameră, este că nu ai o aplicaţie specială pentru a vizualiza fotografiile, gen Gallery, ci trebuie să intri pe aplicaţia Google, Photos. Aici vei avea toate pozele stocate la ei pe server, dacă bifezi această opţiune. Cu toate că este ciudat, eu cred că este foarte bine să ai toate pozele salvate pe “cloud” la Google. Nu se ştie niciodată dacă vei avea ceva probleme cu telefonul.

Mai jos aveti cateva poze facute la rezolutie maxima, pe timp de zi si noapte, cu LED-ul in functiune. Observam ca la lumina slaba, pozele nu sunt chiar atat de bune.

Autonomie

Partea de autonomie a devenit un aspect foarte important pentru foarte multi posesori de telefoane mobile smart. Uneori aceştia nu ţin cont de acumulatorul telefonului şi aleg de cele mai multe ori un smartphone cu specificaţii foarte bune, dar care are un acumulator peste măsura cerinţelor sale. Însă nu şi acest lucru au făcut cei de la Karbonn. Au ales un acumulator bine raportat la ecran şi partea hardware – mai exact procesorul şi ecranul au un consum mic de energie, mai ales în timpul în care nu avem trafic 3G şi lumina este setată pe minim. Nici nu cred că era necesar un acumulator mai mare. Cei 1.700 mAh sunt suficienţi pentru o autonomie de 2 zile la modul normal şi simplu de utilizare. M-am jucat pe el puţin şi am constatat că în 2 ore s-a descărcat 65% din baterie. Pentru iubitorii de gaming, acest acumulator nu este chiar cel mai bun, dar la o luminozitate mică, acesta face faţă acceptabil.

Pentru un utilizator care are nevoie de o conexiune la internet pe o durată mai lungă de timp, acest acumulator nu face faţă mai mult de o singură zi. Probabil durata de viaţă ajunge la 9-10 ore. Ceea ce mi se pare absolut suficient, deoarece dacă acesta rezistă până la ora 22 seara, este foarte ok. Eu am fost mulţumit de acumulatorul de 1.700 mAh de pe acest smartphone.

Concluzii

Karbonn Sparkle V este un smartphone bine echipat, cu un design “celebru” şi cu partea software foarte bine pusă la punct. Cu aceste cuvinte, acest smartphone are un raport foarte bun privind pretul şi ceea ce îţi poate oferi acesta. Dacă ar fi să aleg din clasa în care se află acest model, ar fi foarte greu să aleg intre acest şi cele care au partea hardware puţin mai bună. Dar a căror parte software este la pământ. Cu toate, cel mai important factor pentru a alege acest smartphone, este că face parte din seria Android One. Datorită acestei apartenenţe, vei beneficia pe viitor de foarte multe pachete pe care celebrele smartphone-uri high-end nu se vor bucura. Preţul său este unul mai mult decăt foarte bun, din punctul meu de vedere.

Preţ şi disponibilitate

Puncte pozitive

 1. design elegant, bine finisat
 2. difuzor spate de calitate bună
 3. versiune de Android bine optimizată
 4. cameră performantă
 5. autonomie acceptabilă

Puncte negative

 1. memorie internă mică
 2. cameră frontală sub medie
 3. capacul spate se îndepărtează uşor

Unboxing şi prima impresie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DYR Online - Directorul tau web cu transfer de page rank